Satılık Çatal Burun
Pointer familyasından olan çatal burun av köpekleri Turkish pointer, Tarsus pointeri, Tarsus çatal burun adlarıyla da bilinmektedir. Çıkış yeri Tarsus olan çatal burun köpekleri av köpeği, narkotik, arama kurtarma ve polis köpeği olarak işlevsel bir niteliğe sahiptir. Erkeklerde kahve-beyaz, dişilerde ise kahve-beyaz ve düz kahverengi belirgin renk özelliğidir. Orijinal işlevi av köpeği olan Çatal burun av köpekleri ortalama 10-13 yıl ömre sahiptir. Erkeklerde 16-25, dişilerde ise 14-22 kg ağırlıkta olmaktadırlar. Boy olarak ise erkekler 45-63, dişiler ise 46-62 cm uzunluğa ulaşmaktadırlar.
Bilinen en temel özellikleri sevecen, itaatkar ve sahiplerinin sözünden çıkmıyor olmalarıdır. Cinse adını veren burunları tam ortadan ikiye ayrılmış gibi durmaktadır. Diğer cinslere göre görünüşte bir kusur gibi duran bu burun yapıları sayesinde daha iyi koku alabilmektedirler. Böylece önemli bir avantaj yakalamışlardır.
Kökeni
Daha önce de belirtildiği gibi çatal burun av köpekleri geçmişten günümüze Tarsus ve köylerinde av köpeği olarak beslenmektedir. Bir kısmı Tarsus Belediyesi hayvan barınağında koruma altına alınan cinsin sayısı oldukça azalmıştır. Özellikle halkın yaptığı bilinçsiz çiftleştirmeler nedeniyle çatal burun av köpekleri orijinalliğini kaybeder olmuştur. Bu nedenle satılık çatal burun bulmak oldukça güçleşmiştir. Tarsus Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nin işbirliği ile gen etütleri ve bilimsel kaynak araştırmaları yapılan çatal burun av köpeği türü, Türkiye’deki orijinale en yakın köpeklerle oluşturulan damızlık kolonisiyle korumaya alınmıştır. Tarım Bakanlığı tarafından bir tür olarak hala kabul edilmemiş olması nedeniyle bu köpeklerle ilgili yapılan çalışmalar herhangi bir resmiyet taşımamaktadır. Islah çalışmalarının resmileşmesi için Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğünün türü listesine alması gerekmektedir.
Tamamen Türkiye’ye özgü endemik bir tür olan çatal burun av köpekleri ile ilgili 3 lise öğrencisinin hazırladığı Çatal Burun Projesi 2002 yılında TUBITAK Liselerarası Proje yarışmasında birinci oldu. Tescil başvuruları ise genellikle cevapsız kaldı. Çatal burunlarla ilgili ayrıca TRT de bir belgesel hazırlamıştır. Tarsus’ta faaliyet gösteren Berdan Kültür ve Tarih Varlıklarını Koruma Vakfı da çatal burunlarla ilgili çalışmalar yürütmektedir.
Neler Yapar?
Uzun süre sakin kalabilme yetisine sahip çatal burun av köpekleri havada ve yerde koku sürebilmektedir. Çok zeki olma özellikleri koku sürme yetenekleriyle birleşince narkotik, arama-kurtarma ve polis köpeği olarak da kullanılabilmektedirler. Emniyet Genel Müdürlüğü Ankara Gölbaşı’ndaki köpek eğitim tesislerinde bu köpeklerin eğitimini sürdürerek bünyesinde çatal burun av köpeklerinden faydalanmaktadır.
Avın yerini bulurken aynı zamanda avı ürkütmeden avcıya haber verme özelliğine ferma denir. Anlaşılacağı üzere av köpeği seçiminde ferma çok önemlidir. Satılık çatal burun av köpeği almak istediğinizde bakılacak ilk özelliklerden biri de bu olacaktır. Tarsus çatal burun köpeklerinin erkekleri %90’a yakın bir oranla donarak ferma yapmaktadırlar. Yine yakın oranlarda ayak kaldırarak ferma yaptıkları görülmektedir. Hem donarak hem de ayak kaldırarak ferma yapan çatal burun oranı %75’dir. Dişilerin ise %88 donarak, %80 ayak kaldırarak ferme yapmaları oranlar açısından erkeklerle aralarında büyük bir fark olmadığını göstermektedir. Dişilerde her iki ferma türünün birden uygulanması oranı ise %68’dir. Çatal burun köpeklerinin tamamı mutlaka bir ferma yöntemini kullanmaktadırlar. Bu da onların ne kadar değerli bir av köpeği cinsi olduklarını göstermektedir.
Çatal burun köpeklerinin göze batan en önemli özelliklerinden bir de ev halkıyla ama özellikle çocuklarla kurdukları samimi ilişkidir. %90’ının üzerinde hem dişi hem de erkeklerin çocuklarla iyi ilişkiler geliştirdikleri belirlenmiştir. Çocuklara iyi birer oyun arkadaşı olan bu köpekler hasta çocukların rehabilitasyonunda oldukça faydalı olacaklardır.
Satılık Çatal Burun
Yorum Yaz