KÖPEK SEVERLERİN KÖPEK EĞİTİMİNDE EN ÇOK MERAK ETTİKLERİ SALDIR KOMUTU HAKKINDA BİLGİ
Köpek eğitimi saldır komutu aslında her köpekte var olan bir içgüdüyü yönlendirerek ortaya çıkarma durumudur. Çünkü her köpekte ırkı ne olursa olsun kendini savunma adına verdiği bir tepki söz konusudur Bu özelliğinin üst seviyeye getirilmesi amaçlandığında belirli bir eğitim sürecinden köpeğin geçmesi gerekmektedir. Bu eğitim süreci bilindiği üzere tut komutu şeklinde ele alınmaktadır. Her köpeğin ırkı kaide alınmak koşuluyla bilinmesi gereken ilk bilgi saldırganlık güdülerinin farklı şekilde olduğunu kabul etmektir. Bazı köpekler yapı olarak daha sakin ve daha insanlara sevecen yapıda olduklarından dolayı bu eğitim sürecini geçirmeleri gerekmektedir. Uygulanılan bu eğitimde eğitimi gerçekleştiren kişiden başka bir yabancı kişi kullanılmaktadır. Bu kişin yardımcı vasfıyla köpeği kızdırmak ve kışkırtmakla görevli olduğundan bu davranışları sergilemektedir.
Köpek eğitimi saldır komutu sürecinde bu yardımcı konumundaki kişiler belirli zaman aralıklarıyla değiştirilerek köpeğin aynı kişi üzerine salgınlıktan uzaklaşarak farklı kişiler üzerinde de aynı kızdırma ya da kışkırtmalar karşısında aynı tepki vermesini sağlamaktır. Belirlenen amaca yönelik eğitilen köpekler daha önce belirlenen bir niteliğe karşı tepki duyacak şekilde koşullandırılmaktadır. Bu koşullandırılma sonucunda yapılan yönlendirmeler doğrultusunda farklılık yaşanabilmektedir. Bu farklılıkları yansıtmak adına örnek olarak belirli kıyafetlere koşullandırılan köpekler ceza evlerinde koruma olarak tutukluların dışarıya çıkmasını tek tip kıyafetlere karşı eğitildikleri için engelleyebilmektedirler. Saldırganlık eğitimi verileceği zaman köpeğin sağlam dayanıklı bir eğitim kayışı takması ve çekme gücünde dayanıklı nitelikte olması gerekmektedir. Eğitim verilecek alanın ise sınırları belirlenerek kapatılmış ve tenha bir yer olarak belirlenmesi gerekmektedir.
Köpek eğitimi saldır komutu uygulanmak amacıyla köpek bu alana getirerek önce bağlı bir konumda eğitimi verecek olan uzman tarafından oynanarak eğlendirilir. Bu arada kızdırmak amacıyla bulunan yabancı kişi gizli bir şekilde ortama gelir. Genellikle bir çukur ya da çalılık şeklinde bir engeli siper şeklinde köpeğin yakınlarında bulunmaktadır. Bu durumda eğitmen geriye çekilmektedir. Çıkarılan sesler karşısında köpeğin havlamasıyla eğitmen köpeği öven sözlerle devamının oluşmasına zemin hazırlar. Her saldırıya yeltendiğinde köpek övülerek ödüllendirilir. Daha hırslı ve saldırgan yapılmak istenildiğinde ele sarılı bir koyun postundan elde edilen parçayla köpeğin belirli bölgelerinde dokunuş gerçekleştirilmektedir. Bu dokunuşlarla kızgın bir hal alan köpek kısa bir süre sonra bu bez parçasını yakalayarak şüpheli kişinin kaçmasına neden olur. Köpek bu başarı sonucunda mutlaka ödüllendirilerek övgü dolu sözleri hissetmesi sağlanılması gerekmektedir. Her defasında tekrarlanılan bu uygulama yabancı kişilere verilmesi gereken saldırganlık tepkisinin pekişmesini sağlamaktadır.
Köpek eğitimi saldır komutu sürecinde dikkate alınan nokta ise tüm yabancılara karşı kızdırılma sürecini oluşturma ve köpeğin kendisini güçlü hissetmesini sağlamaktadır. Bu oluşumlar elde edene kadar eğitimin devamı sağlanılmaktadır.
Köpek eğitimi saldır komutu
Yorum Yaz