köpek eğitimi

köpek eğitimi ceza

s

KÖPEKLERİMİZE CEZA VERİRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

İnsanlar çoğu zaman yanlış davranışların önüne geçebilmek için fiziksel ceza vermenin iyi bir yol olduğunu düşünürler. Çocuğumuzun da poposuna vurduk neden köpeğimize vurmayalım diye düşünürler. İnsan eğitimlerinde olduğu gibi köpek eğitimi ceza yönteminin de faydasızlığı anlaşılmış ve tercih edilen bir durum olmaktan çıkmıştır. Ancak dayak ile ilgili bir çok söze sahip olan toplumda yeni bir sistemin oturması da oldukça güçleşmektedir. Dayak cennetten çıkmadır, kızını dövmeyen dizini döver, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir gibi sözler toplumda kabul görmüş ve toplum yapısını yansıtan dayak ile ilgili sözlerden bazılarıdır.

Verilen cezalar yapılan davranışların önüne geçiş yapabilmektedir ancak çözüme ulaştırabilen hareketler arasında bulunmamaktadır. Böyle bir şeyden ise eğitim şekli diye bahsetmek mümkün olmamaktadır. Eğitim, ortaya çıkan sorunlara çözüm getirebilmek doğru hareketin sergilenmesini sağlamak ile mümkün olmaktadır. Köpek eğitimi ceza sistemi uygulandığı taktirde köpeklerin ne öğrendiklerine ulaşmanın önüne geçilmektedir. Örneğin köpeğiniz havladığı zaman siz ona sus diye bağırırken aynı anda da tasmasını çekiştirmeniz köpeğinize bir davranış biçimi gösterdiğinizi ortaya koymamaktadır. Bunun yerine köpeğimize başka yöntemler denememiz gerekmektedir. Bütün bunların yerine köpeğin dikkatini başka bir yere dağıtsak ve bildiği itaat şekillerini uygulasak havlamasının önüne geçmiş oluruz. Gerçekleştirdiği itaat şekillerinin ucuna bir de ödül koysak köpeğimizin eğitilmesine işte o zaman katkı sağlamış oluruz. Burada aklınıza bir soru takılabilir. Ya köpeğimiz ödül aldığı için sürekli havlayıp ödül almak isterse diye ancak köpekler son yaptıkları hareketin üzerine ödül sahibi olduklarını anlayabilecek yapıdadırlar. O yüzden aklımıza bir soru takılmadan bu sistemi rahatlık ile uygulayabiliriz. Köpeklerin gerçekleştirdikleri ancak insanların çoğu zaman ceza verdikleri davranışlar aslında içgüdüsel davranışlar olmaktadır. Örneğin; köpeklerin havlaması, köpeklerin bir şeyleri kovalaması, köpeklerin kazma davranışında bulunmaları, köpeklerin yerde bir şey bulduklarında yemesi ve kemirmesi, üzerine atlama hareketleri, çekiştirme hareketleri ve tuvaletlerini her yere yapabilme durumları aslında köpeklerin genlerinde bulunan içgüdüsel hareketlerdir ancak insanlar bunu yanlış yorumlamaktadır. Köpekler için normal olan hareketlere insanların ceza uygulaması sonucunda köpekler neden cezalandırıldıklarını anlamlandıramaz ve köpekler ile insanlar arasında bulunan güvene zarar verilmiş olunur.

        Köpek eğitimi ceza sistemi uygulanarak davranışların düzelmesini sağlamaya çalışırken, köpeklerin ırkına ve karakterine bağlı olarak saldırganlık durumlarının ortaya çıkma olasılıkları bulunmaktadır. Eğer hırlayan bir köpeğe sırf hırladığı için ceza verirseniz bir sonraki aşamaya atlayarak ısırma davranışlarında bulunmaya başlayacaktır. Sergiledikleri davranışlar sonucunda ceza sistemi uygulanan köpekler belirli bir süre sonra içlerine kapanırlar ve güvenlerini kaybederler. Bu köpeklerin ırkına ve karakterine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Agresif olunmasına sebep olan en büyük şeylerden biri ise güvende oluşan eksikliklerdir. Saldırganlık ile alakalı sorun yaşanılan bir köpeği ceza sistemleri uygulayarak davranışlarının düzelmesini sağlamaya çalışmak ise sadece köpeğin daha da agresif olmasına yol açmaktadır. Bulunduğu her hareket karşısında ceza ile karşılaşan köpek bu hareketi sindirmesinin sonucunda ise artık hiç bir şey öğrenemez bir durumda olmaktadır. Bunun nedeni ise korku ve endişe anı olduğu durumlarda beyin öğrenmenin önüne geçmektedir. Bütün bunların sonucunda ise ortaya sadece korku durumu ile robot haline gelen bir köpek çıkmaktadır.

          Köpek eğitimi ceza sistemini uygulamak yerine köpeğimizi bebeklik döneminden itibaren eğitmeye başlayarak, ortaya istenmeyen hareketlerin çıkmasına engel olmak daha mantıklı olmaktadır. Bütün bunlar ile akla köpeklere hiç ceza uygulamadan her yaptıklarına evet mi diyeceğiz sorusu gelmektedir. Bu sorunun cevabı ise tabiki hayırdır. Köpeklerimize fiziksel cezalar değil, pozitif eğitimler sayesinde cezalarda bulunmak gerekmektedir.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

köpek eğitimi ceza